Wim Trompert studeerde theaterwetenschappen in Utrecht met muziektheater als specialisatie. Van 1992 tot 2004 was hij als assistent-regisseur verbonden aan de Nederlandse Opera waar hij samenwerkte met vooraanstaande regisseurs als Pierre Audi, Jürgen Flimm, Ivo van Hove en Willy Decker.
In 2003 regisseerde Wim Trompert voor Pacific Opera Victoria Wozzeck van Alban Berg. Sindsdien regisseerde hij in binnen- en buitenland opera’s van onder anderen Strauss, Wagner, Donizetti, Janacek, Cavalli, Mozart, Massenet, Beethoven en Händel, naast eigentijds muziektheater van Heggie, Kleppe en Piazzolla.
Met een aantal opvallende projecten heeft hij zijn naam in Nederland gevestigd: Trompert regisseerde Ipermestra van Francesco Cavalli voor het 25 jarig jubileum van het Festival Oude Muziek, voor de Muntschouwburg in Brussel en de Operadagen Rotterdam regisseerde hij Christianne Stotijn in Pilgrim at the Gate of Idleness en De Nederlandse Reisopera vroeg hem voor Don Pasquale en Lucia di Lammermoor van Donizetti. De Nationale Opera nodigde Trompert uit voor een groot community project op basis van Mozarts Zauberflöte gevolgd door For a Look or a Touch van Jake Heggie.
Voor het Utrechtsch Studenten Concert regisseerde Wim Trompert in 2013 Wagners Das Rheingold op een enorm binnenvaartschip (Rheingold op de Rijn) en in 2018 Jan van Gilses Thijl, uitgevoerd op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Momenteel werkt hij aan een animatie op basis van het grafische werk van de zeventiende-eeuwse kunstenares Gesina ter Borch.
Al 25 jaar zijn Bas Pollard en het USConcert onafscheidelijk! Sinds 1997 staat Bas voor het orkest en hij is nog steeds een grote drijfveer van de kwaliteit van het orkest. Keer op keer weet hij het orkest te stimuleren en te inspireren. Met regelmaat staan Mahler, Sjostakovitsj, Rachmaninov en Nederlandse componisten op het programma. De orkestleden zijn inmiddels niet meer verbaasd als ineens het licht tijdens de repetitie uitgaat en ieder zijn eigen partijen uit zijn hoofd moet spelen (of zingen). Ook Bas’ beeldende uitspraken zijn legendarisch en in de bladmuziek van sommige orkestleden worden dan ook olifanten of bananen getekend om de juiste toon aan de muziek te geven. Bas Pollard zorgt op zijn unieke manier dat de energie uit het orkest loskomt en samenkomt in één klank!
Bas studeerde eerst hoorn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Bas staat als dirigent naast het USConcert ook voor het Noordhollands Jeugdorkest en het CREA-orkest. Daarnaast is hij vaste docent kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam en directiecoach bij het tv-programma Maestro.
Eric is een succesvol Nederlands decorontwerper. Hij ontwierp voor opera’s als Werther, L’Ipermestra, Granida, Das Rheingold, Thijl, Maria de Buenos Aires, en la Barca. Daarnaast ontwierp hij voor musicals zoals Joseph, Droomvlucht, Amandela! Mandela, Bloedbroeders, Onder de Groene Hemel, Kiss of the Spider Woman, Sweeney Todd, Tick Tick Boom, RENT, The Bridges of Madison County, The Color Purple, Spring Awakening, Funhome en Falsettos. Daarnaast werkt Eric ook voor televisie. Hij was art-director van de televisieseries als Kruimeltje en Missie Warmoesstraat en ontwierp decors voor tv-programma’s zoals Het Zandkasteel. Naast het werk voor theater en televisie ontwikkelt Eric concepten en ontwerpt hij exposities voor onder meer Het Spoorwegmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Het Scheepvaartmuseum, de Kunsthal, het Wereldmuseum, het Militair museum, het Mariniersmuseum en het Anne Frank Huis.
Martijn J. Kramp is een kostuumontwerper en maatkleermaker. Hij laat esthetiek en ambacht in de juiste verhouding samengaan. Het creëren van gedetailleerd beeld, in schril contrast of perfecte harmonie, is zijn drijfveer.
In 2007 studeerde hij af aan de Willem de Kooning Academy Audiovisual Design te Rotterdam. Tijdens zijn periode bij Toneelgroep de Appel onderzoekt Martijn de mogelijkheden van de visuele kracht van kostuumontwerp.
Van 2008 tot 2020 was Martijn werkzaam voor de Kostuumafdeling van de Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Gedurende deze periode van twaalf jaar verfijnde hij zijn skills in het het kleermakersambacht op hoog niveau.
In zijn korte speelfilm ‘Vestiaire’, die in wereldpremiere ging op het Internationale Film Festival Rotterdam, speelt vormgeving een prominente rol. Sinds die tijd is Martijn, onder zijn eigen label Martinus Johannes (2011), werkzaam in opera, theater en film. Waaronder de VR-opera Orphee & Eurydice bij de Nederlandse Reisopera, For a Look or a Touch bij de Nationale Opera & Ballet geregisseerd door Wim Trompert en Spring Awakening geregisseerd door Koen van Dijk.
De afgelopen jaren is Martijn werkzaam voor onder andere M31 Foundation, Nederlandse Reisopera, Holland Opera, Silbersee, National Opera & Ballet, Opera Zuid, Opera Vlaanderen, Opus One Musicals en vele anderen.
Karim Ameur (1965) is als dramaturg verbonden aan het Nationale Theater (voorheen het Nationale Toneel). Daar deed hij de dramaturgie bij producties van o.a. Ger Thijs, Johan Doesburg, Franz Marijnen, Frans Strijards, Erik Vos, Jürgen Gosch, Dirk Groeneveld, Theu Boermans, Casper Vandeputte, Eric de Vroedt, Daria Bukviç, Jeroen De Man en Erik Whien. Tevens vertaalde hij toneelteksten, waaronder De gids van Botho Strauss, Ondine van Jean Giraudoux, Amadeus van Peter Shaffer en schreef hij het libretto van Mariken in de tuin der lusten, een opera van Calliope Tsoupaki. Samen met Franz Marijnen schreef hij de tekst van voorstellingen over het leven en werk van Glenn Gould en Pier Paolo Pasolini.
Buiten de deur van het HNT was hij verantwoordelijk voor de dramaturgie van Rishi en Carry Me bij Firma Mes, Vivaldi-Dangerous Liaisons van Opera2Day, de Raisin-trilogie van Well-Made Productions, La Traviata bij de Nationale Reisopera en Travis bij Theater Rotterdam.
Nederlandse bariton Quirijn de Lang staat bekend om zijn veelzijdigheid als zanger en acteur. De meer dan 70 rollen die hij inmiddels op zijn naam heeft staan variëren van bas rollen als Mustafá en Selim in de Rossini opera’s L’Italiana in Algeri en Il Turco in Italia tot de tenorale partij van Pelleás. Hij vertolkte bekende opera rollen als Mozart’s Don Giovanni, Graaf Almaviva, en Guglielmo, en minder bekende, zoals Prins Yeletsky in Tchaikovsky’s Pikovaya Dama, de Graaf in Capriccio van Strauss, Hamlet van Thomas, en Filippo Visconti in Bellini’s Beatrice di Tenda. Quirijn de Lang staat echter ook bekend om zijn werk in klassieke musicals als Randy Curtis en Harry Easter in Kurt Weill’s Lady in the Dark en Street Scene, naast Frederik Egerman in Sondheim’s A Little Night Music, en Fred Graham in Kiss Me, Kate, waarmee hij in de Londense West End furore maakte.
Na zijn studie in Milaan en aan het Curtis Institute of Music te Philadelphia, maakte Quirijn zijn debuut als Papageno bij de Nationale Reisopera. Na enkele rollen daar en bij de Vlaamse Opera ontwikkelde zijn carrière zich voornamelijk in Engeland, waar hij vaak te gast is bij Opera North, Garsington, Grange Park en Welsh National Opera. Verder heeft hij onder meer gezongen bij De Nederlandse Opera, English National Opera, Deutsche Oper Berlin, en de Brusselse Munt.
Dit seizoen is Quirijn de Lang te zien als Papageno bij Welsh National Opera en Zurga in de Parelvissers bij Opera North. Na Doctor Atomic keert hij terug naar Opera North als Don Alfonso in Cosí fan tutte van Mozart.
Bart Driessen studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Udo Reinemann. Daarna werd hij lid van de Internationale Operastudio in Amsterdam. Na zijn studie volgde hij nog masterclasses bij Cristina Deutekom, Diane Forlano en Jekatarina Jofel. Hij was vast verbonden aan de operahuizen van Coburg, Bremen, Dortmund en Essen en zong als gast o.a. bij Opera Zuid, de Schwetzinger Festspiele, de Nederlandse Opera in Amsterdam, de Opera National du Rhin en het Seoul Arts Centre.
Bart zong onder leiding van onder andere Valery Gergiev, Thomas Hengelbrock, Edo de Waart, Ton Koopman, Arthur Fagen en Jac van Steen.
Tot zijn belangrijkste rollen behoren Sarastro in Mozart’s Die Zauberflöte, Leporello in Mozart’s Don Giovanni, Basilio in Rossini’s Il Barbiere di Siviglia, Kecal in Smetana’s Verkaufte Braut, Wasserman in Dvorák’s Rusalka, Kaspar in von Weber’s Die Freischütz, Hunding in Wagner’s Die Walküre, Osmin in Mozart’s Die Entführung aus dem Serail, Mustafa in Rossini’s l’Italiana in Algeri, Hotelmanager in Thomas Adés’ Powder her Face, Raimondo in Donizetti’s Lucia di Lammermoor en Rocco in van Beethoven’s Fidelio.
STV STUK is dé onafhankelijke Studenten Toneelvereniging voor studenten in de stad Utrecht. We zijn er voor elke student met een liefde voor toneel, of je nou op het podium wil staan of liever achter de schermen. Daarnaast zijn we er voor een heleboel gezelligheid.
Bij STUK bieden we meerdere producties per jaar aan, zowel met een professionele regisseur als met stagiaires als met leden. Het doel van de vereniging is om studenten samen te brengen met een liefde voor het toneel en alles wat ermee samenhangt, zoals regisseren, kostuums en decor maken en licht en geluid regelen. Naast toneelstukken wordt er jaarlijks ook een korte film gemaakt.
STUK kijkt uit naar Doctor Atomic. Vooral de grootte van het project spreek STUK en haar leden erg aan. Het is een ultieme kans voor leden om hun talenten in te zetten op een groot podium.
Doctor Atomic is een project van Stichting LustrumOpera
Meer informatie over het project, deelname, sponsoring en/of partnerschap? Stuur een mail naar: info@doctoratomic.nl
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates via e-mail
Ontwerp: Blik
Webbouw: Klikkracht
Disclaimer
Bij het ontwikkelproces van een atoombom komen veel verschillende dingen kijken: van natuurkundige puzzels, materialen verzamelen, overleg met andere wetenschappers tot het nadenken over ethische kwesties. Dr. Oppenheimer kan daarbij alle hulp gebruiken! Heb jij handige handen, een bedachtzaam brein of gewoon zinderende zin om onderdeel te zijn van dit operaspektakel? Meld je aan als partner, vrijwilliger, of adopteer een orkestlid!