Eerdere producties

Elke vijf jaar viert het Utrechtsch Studenten Concert haar bestaan met een groots lustrumproject: een opera georganiseerd door Stichting LustrumOpera. Lees hieronder meer over de eerdere producties!

Thijl (2018)

In 2018 werd de grootste Nederlandstalige opera Thijl weer tot leven gewekt met een groots operaspektakel! Op het terrein van het Nationaal Militair Museum (NMM) en ter ere van de 195e verjaardag van het Utrechtsch Studenten Concert werd de opera van Jan van Gilse voor het eerst in 38 jaar weer uitgevoerd. Te midden van een groots decor van zandsculpturen en maar liefst 87 zeecontainers stond een podium waarop Thijl ten gehore werd gebracht. In de voorstelling werd het verhaal van verzetsstrijder Thijl tijdens het begin van de Tachtigjarige Oorlog in Vlaanderen verteld, en met succes: de opera stond in kranten in zowel binnen- als buitenland, kreeg lovende recensies en werd zelfs genomineerd voor de International Opera Awards! 

Een greep uit de recensies:

Meer lezen over Thijl? Neem een kijkje op www.thijl2018.nl 

Rheingold op de Rijn (2013)

In juli 2013, 200 jaar na de geboorte van de componist Richard Wagner, werd de opera Das Rheingold en de symfonische show The Wagner Experience voor het eerst uitgevoerd in een varend vrachtschip op de golven van de Rijn. Een op maat gemaakt scheepsdecor, een groot symfonieorkest, grote solisten als Annett Andriesen, Wilke te Brummelstroete en Marcel Reijans o.l.v. regisseur Wim Trompert (DNO) creëerden een unieke beleving. Het 90-koppige Utrechtsch Studenten Concert speelde onder begeleiding van live video-kunst op een levensgroot scherm met fragmenten uit de grootste films van de 20e eeuw. 

 

Rheingold op de Rijn bracht Wagner’s Rijngoud terug naar zijn artistieke oorsprong: de rivier de Rijn. Het varende theater volgde de Rijn naar zes steden in Nederland en Duitsland. De unieke combinatie van de muziek en het stalen, varende theater zorgde voor een onvergetelijke avond! 

De opera ontving de Schaunard Award van Place de l’Opera en kreeg o.a. de volgende recensies:

Doctor Atomic

Doctor Atomic is de nieuwste productie van Stichting LustrumOpera, ter ere van het 200-jarig bestaan van het USConcert. Opera en wetenschap ontmoeten elkaar op een belevingsfestival in de Werkspoorkathedraal. Doctor Atomic vertelt hét verhaal over creatiedrang met een vernietigende impact: de uitvinding van de atoombom. De samenwerking met regisseur Wim Trompert, een waanzinnige cast en een prikkelend belevingsfestival staan garant voor een unieke belevenis!