Festival & locatie

Doctor Atomic vindt plaats in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. De zaal wordt omgebouwd tot festival en operatheater. Zodra je de zaal binnenstapt, waan je je in het New Mexico van 1945, waarin de spannende gebeurtenissen van het Manhattan Project plaatsvinden.  

Festival

Lekker eten en drinken, live jazz, dans, theater, poëzie, beeldende kunst, spoken word en inspirerende verhalen van experts. Rond het operatheater wordt een heus belevingsfestival gebouwd. Zodra je de Werkspoorkathedraal binnenstapt waan je je in het Los Alamos van 1945, de plek waar de spannende gebeurtenissen uit de opera zich afspelen. De bewoners lijken een normaal leven te leiden, maar in het diepste geheim wordt er gewerkt aan een vernietigend wapen.

Wat is de keerzijde van onze creatiedrang? Wat zijn de gevolgen van mijn eigen acties? Op het festivalterrein wordt dieper ingegaan op de thematiek van de opera en wordt de vertaalslag naar het hier en nu gemaakt. Ontmoet de wetenschappers van het Manhattan Project, ontdek hun geheimen en laat je onderdompelen in de wereld van Doctor Atomic.

Voor het festival wordt de samenwerking aangegaan met onder andere Centrum voor Wetenschap en Cultuur, de Utrechtse Studenten BigBand, L.O.F. Dance Crew, Studenten Toneelvereniging STUK, Stichting FAAM, Audiocollectief NOX, Nynke Laverman en Ingmar Heytze.

Locatie

De Werkspoorkathedraal, voorheen bekend als de Apparatenhal, is één van de historische fabriekshallen van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel – kortweg ‘Werkspoor’ genoemd. Deze Amsterdamse machinefabriek werd opgericht in 1828 en produceerde motoren, stoommachines en rollend materieel. 

Bijna 140 jaar lang is de Werkspoor in gebruik, tot in de jaren ‘70 van de vorige eeuw de hal sluit voor de productie van rollend materieel. Ruim tien jaar later sluit ook de afdeling Apparatenbouw. Met de sluiting van de Werkspoorfabriek eindigt een roemrucht stuk industriële geschiedenis van Utrecht en verdwijnen ook veel van de voormalige fabriekshallen uit het gebied. De voormalige Apparatenhal blijft gespaard van de slopershamer en na jaren van tijdelijk gebruik en leegstand start in 2015 de renovatie naar de huidige Werkspoorkathedraal. De oorspronkelijke inrichting is daarbij intact gebleven en met respect voor de historie aangepast aan de eisen van deze tijd.