Festival & locatie

Doctor Atomic vindt plaats in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. De zaal wordt omgebouwd tot festival en operatheater. Zodra je de zaal binnenstapt, waan je je in het New Mexico van 1945, waarin de spannende gebeurtenissen van het Manhattan Project plaatsvinden.  

Festival

Doctor Atomic is meer dan alleen de opera van John Adams: het ticket geeft toegang tot een belevingsfestival waarin muziek en wetenschap elkaar raken. Zodra je de Werkspoorkathedraal binnenstapt, loop je rond in het Los Alamos van 1945. Door middel van kunst, live muziek en inspirerende vertellers wordt je aan het denken gezet over de gevolgen van creaties. Je ontmoet de wetenschappers van het Manhattan Project en wanneer de avond valt, begint de opera Doctor Atomic. 

Locatie

De Werkspoorkathedraal, voorheen bekend als de Apparatenhal, is één van de historische fabriekshallen van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel – kortweg ‘Werkspoor’ genoemd. Deze Amsterdamse machinefabriek werd opgericht in 1828 en produceerde motoren, stoommachines en rollend materieel. 

Bijna 140 jaar lang is de Werkspoor in gebruik, tot in de jaren ‘70 van de vorige eeuw de hal sluit voor de productie van rollend materieel. Ruim tien jaar later sluit ook de afdeling Apparatenbouw. Met de sluiting van de Werkspoorfabriek eindigt een roemrucht stuk industriële geschiedenis van Utrecht en verdwijnen ook veel van de voormalige fabriekshallen uit het gebied. De voormalige Apparatenhal blijft gespaard van de slopershamer en na jaren van tijdelijk gebruik en leegstand start in 2015 de renovatie naar de huidige Werkspoorkathedraal. De oorspronkelijke inrichting is daarbij intact gebleven en met respect voor de historie aangepast aan de eisen van deze tijd.